16 February 2016

♥ Diari Bersalin Elysia ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Kronologi 3rd baby

2 bulan pertama tu saya xtau saya pregnant. Se ingat sy masa bulan puasa bln 7 (bulan puasa) tahun lepas 2015, siap period lg. Masuk  bulan kedua pon still period lagi. Cuma period masa 2bln tu xbyk macam selalu. Tapi cukup 7hari. Masuk bulan ke 3 baru tahu pregnant. Tu pon sebab xperiod n rasa badan mual2 macam morning sickness org mengandung. Lepas tu terus minta husband belikan upt dekat farmasi utk cek +ve atau -ve.  
Alhamdulillah.Yup positif. 
Masa raya tahun lepas ade bleeding sbb jatuh masa beraya umah adik ipar. Mungkin tu satu kebetulan. Bleeding teruk 3hari jg la. Keluar darah ketul2 besar mcm daging, klu tgk keadaan sy masa tu mcm da misscariege. Bila refer ke HSA (Hospital Sultanah Aminah) Alhamdulillah baby still survive lg. Patut saya kena admit masa tu jg, tp berkeras ckp xnak tdo hospital kat suami, siap ckp ok lagi. Padahal masa tu mmg da naik wheelchair n darah keluar je. Tapi sebelum ke HSA saya ada makan ubat sakit gigi, paintkiller, ubat demam dan segala jenis ubat yg klinik panel tempat saya kerja bg, semua saya telan tanpa rasa was was...sebab kami suami isteri macam pasti baby da xde dalam rahim, lagipon suami sendiri nmpk depan mata darah jatuh berketul2 macam daging. Masa tu hampir 2weeks lebih jg la saya demam. Tp still dtg keje. Cuma xberapa nk buat kerja lebih byk tidur dan berehat. 

Lepas tu refer ke swasta pakar perbidanan pula. Doc bg ubat kuat kan rahim. Alhamdulliah lepas mkn ubat duphuston tu bleeding terus stop. Dan sihat seperti biasa. Cuma beza kali ni. Saya boleh bekerja xmabok2 o muntah2 teruk smpi la 31 januari 2016 hari tu.  1 februari baru stat maternity leaves,  xmcm previous pregnant dulu. Elok tau pregnant je terus morning sickness truk sampai kena benti keje sbb xlarat.

28 januari hari tu ade appointment dgn pakar utk tentukan tarikh bila bersalin. Mengikut cerita doc masa cek tiap2 bulan di klinik kesihatan, saya kena beranak awal 2minggu dari tarikh duedate 16.02.16. Sbb takut rahim pecah dan dah 2kali previous operate. So no choice kali ke 3 ni mmg operate dan doc suh ikat atas nasihat doc serta kondisi perut saya. Anak pertama dulu baby breech, ank ke 2, baby dah kat laluan tp poor progress last emergency operate.
2 hari sebelum lapor diri saya kena pergi check up n confirm kan tarikh dgn doc pakar di HSA tu..Masa tu kena jumpa doc pakar bius,doc pakar jantung...masa jumpa doc bius tu waktu dia check pernafasan sy dia kata ade bunyi something dekat jantung...dia kata meme...sy xtau la apa maksud doc tu...depa ngan depa je tau..dia xnk ade ape ape implikasi semasa bedah nnt...so utk pastikan xde ape2...dia minta sy jumpa pakar jantung plak...bila da check...Alhamdulillah...xde isu injap bengkak...in case kalau ade...mungkin akan ade implikasi masa bedah nanti...atau mungkin saya akan dibius sampai pengsan...means bius satu badan..bukan separuh.

Hari ni 1.2.16 daftar masuk wad. Dapat katil no 19. Sementara tggu 1st class ade kekosongan baru akan ditukar ke wad 1st class. Jd merasa la kejap duk ramai berpanas panasan kat sini. Sampai semalam tak boleh tido, siap ade tikus curi roti. In shaa Allah ptg nnt dpt tukar. Dua2 belah pergelangan tgn da dimasukkan jarum. Pkul 12mlm nnt da kena stat puasa. Esok doc akan masuk air garam dan gula.

2.2.16....sebab mmg tak boleh tidur pagi pagi lagi pukul 5 saya da mandi. Dah pakai baju kaler putih untuk operation nnt mmg beza dgn yg bersalin normal pakai baju pink yang biasa kita tgk tu. Still belum ade bilik 1st class yg kosong. Sampai la tiba giliran saya untuk dibedah dipanggil.
Puas menunggu...lega rasa bila semua da selesai.
Alhamdulillah........lepas siap di operate saya terus di sorong ke bilik 1st class..tau2 sejuk je rasa. (;

Semasa proses pembedahan di lakukan...doctor bedah ajak berbual dengan saya...siap bagitahu step step yang dia tengah lakukan...macam tak percaya perut tengah dilapah boleh lagi doc ajak bebual...paling tak boleh lupa...doc cakap dia jumpa urat hijau sebesar ibu jari dia dekat dengan tiup filopio...tapi dia tak berani nak buat apa...cuma dia cakap this is 1st time dia jumpa sepanjang 20thn berkhidmat sebagai doktor bedah...harapnya tak ade apa2 la ye...masa2 akan datang.

The unexpected one. Baby Ramadhan.

Syukur Alhamdulillah.Nama di beri Puteri Elysia Zerina  ڤوتري ايليسيا زيرينا aka puteri bongsu ayah ummi

Tarikh lahir = 2.2.16 (due date asal 16.2.16)

Tempat lahir = Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru

Berat = 3.3kg (kecik skit dari kakak kakaknye mungkin sbb lahir 2weeks awal, kalau tidak mesti 3.7kg jg mcm kakaknye)

Waktu lahir = 1929 patut 0830 pagi org 1st secara elective ceaser, tp banyak yg emergency case (6 kes baby depressed) maka elysia baik hati bagi baby lain dulu lahir ( ditolaknya keluar balik dari bilik bedah nasib blm smpt dibius utk dua emergency case) utk selamatkan nyawa baby yg lain. Makanya elysia jadi org penutup hari tu utk lahir secara ceazer sbb elysia steady lagi dlm perut cuma da kerap mengeras.

Usia kandungan = 38weeks utk elak rahim dari pecah if cukup 40weeks

Bersalin secara = ELLSCS + BTL in view of 2 prev scar.
#puterielysiazerina #day10

Oh...sebelum terlupa....baby EL sorang ni belum lahir lg da terima kunjungan hormat dari Raja Zarith Sofia...siap dapat angpow lagi.
Alhamdulillah...rezeki puteri bongsu


 OK..NEXT CUBA LAGI...OPS...LUPA LA TAKAT NI JE VERSION AIDIL N AFRI (;

nota kaki : baru hari ni ayah nye ade masa nk register puteri bongsu ni yang sepatutnye lahir pada hari ni 16.02.16 dan inilah punca saya terpaksa cancel ke vietnam masa CNY baru ni. Ada lg besar rezeki yang ALLAH bagi.
Syukur.
Alhamdulillah.


♥ King and Queen Story ♥
 Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

2 comments:

KOTAK KOMEN
♥ ♥▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬ ♥ ♥